Odporúčame
Svet Bedničiek Oficiálne stránky Metódy RUŠ
  • Šalvia

    Salvia officinalis

    Trvácna univerzálna bylina pôvodom zo sev. pobrežia stredozemného mora. Jej kulinárske použitie nie je obmedzené, dobre sa spája chuťou a vôňou s Tymiánom Bobkovým listom a Petržlenom.

    Vhodná ku: ťeľacie mäso, tučné mäsá, klobásy, konzervovanie zeleniny, biele víno.

    Liečivé vlastnosti: výrazné protizápalové účinky najmä v ústnej dutine (žuvanie čerstvých lístkov). Zápar alebo čaj výborne uvoľňuje psychiku

    • V ponuke ju máme celoročne
    Šalvia lekárska
    Pestujeme aj:
    • Šalvia panašovaná (vľavo)
    • Šalvia lekárska (vpravo)
    Šalvia lekárska Šalvia lekárska - panašovaná
     
  • Tymián

    Thymus officinalis

    Trvácna stredomorská bylinka známa už v staroveku. Jedna z nalepších bylín európskej kuchyne.

    Kulinárske použitie: divina, bravčovina, hydina - najmä kačacina a husacina.

    Liečivé vlastnosti: skvelo pôsobia na dýchací aparát, najmä čaje pripravené z citrónových odrôd sú vynikajúce pri chrípkových ochoreniach. V kozmetike sa používa na oplachovanie vlasov pre lesk a pevnosť.

    • V ponuke je celoročne
    Tymián lekársky
     
  • Oregano

    Origanum vulgare

    Trvácna rastlina rozšírená aj v Mexiku, Grécku a u nás je tiež pôvodná.

    Kulinárske použitie: Neodmysliteľná súčasť talianskej pizze, dressingov vhodných ku divine ale aj zeleninovým jedlám. Jeho vôňa je výraznejšia po vysušení

    Liečivé účely: pripravujú sa zápary, ktoré sa pijú hlavne na povzbudenie, zvýšenie krvného tlaku. Vystihuje ho český názov Dobromysl. Skvele naštartuje myseľ.

    • V ponuke marec - november
    Oregano obyčajné
     
  • Bazalka

    Basalicum ocimum

    Existuje mnoho druhov bazalky. My pestujeme jednoročné druhy: Bazalka citrónová, trpasličia, opálová, šalátová či známa Bazalka pravá - talianska. Bazalka spolu s rajčinou tvorí neoddeliteľný pár. Snúbia sa chuťou a dopĺňajú kontrastnými farbami.

    Kulinárske použitie: je vhodná všade tam, kde sú rajčiny, ale aj ryby, vajcia, hydina, ryža cestoviny v spojení s olivovým olejom v bylinkových pestách.

    Liečivé účely: upokojujúce zábaly, čaje. Pôsobí antidepresívne.

    • V ponuke máj - október
    Bazalka pravá
    Pestujeme aj:
    • Bazalka thajská
    • Bazalka opálová
    Bazalky, rôzne druhy
     
  • Mäta

    Mentha piperita

    Na svete rastie niekoľko stoviek druhov. Je to trvalá vlhkomilná rastlina s pestrou paletou chutí, vôní v spojení s charakteristickým mentolom. Od štipľavej a korenistej az po sladkú.

    Kulinárske použitie: ovocné šaláty, dezerty. Korenisté jedlá ako mätová omáčka ku divine. Miešané nápoje a jedinečné Mojito

    Liečivé účely: zápar podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a upokojuje. Naparovanie a čaje uľahčujú dýchanie

    • V ponuke apríl - november
    Mäta jablčná
    Pestujeme aj:
    • Mäta spermintová (vľavo hore)
    • Mäta čierna (vpravo hore)
    • Mäta turecká (dole)
    • Mäta jablčná (hore)
    Mäta čierna Mäta spearmint Mäta turecká Mäta turecká
     
  • Ligurček

    Levisticum oficinale

    Trvalá rastilna stredomorského pôvodu. Je základnou zložkou známej ochucovacej zmesi Vegeta - Podravka. Stačí používať dva tri lístky, inak dokáže preraziť chuť pokrmu.

    Kulinárske použitie: polievky, plnky, hydina. Dodáva jedlám mäsitú chuť a vôňu

    • V ponuke apríl - október
    Ligurček lekársky
     
  • Rozmarín

    Rosmarinus officinalis

    Trvalá teplomilná bylinka pôvodom zo stredomoria. Silne charakteristicky aromatická.

    Kulinárske použitie: jahnacina, teľacina, hydina v spojení s cesnakom a ovocným vínom. Zaujímavé je použitie na exotické dezerty.

    Liečivé účely: čaj prekrvuje, povzbudzuje myseľ (najmä po prebdenej noci)

    • V ponuke celoročne
    Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)
     
  • Medovka

    Melisa officinalis

    Trváca bylinka. Jej kulinárske použitie je najmä na dezerty, kde očarí svojou jemnou citrónovou vôňou.

    Liečivé vlastnosti: je vhodná najmä na zápar (čaj), ktorý prekvapí svojim jemným ukľudňujúcim účinkom. Výborne chutí spolu s Mätou.

    • V ponuke marec - október
    Medovka lekárska
     
  • Fenikel

    Foeniculum vulgare

    Dvojročná bylinka známa mnoho tisíc rokov s podmanivou vôňou.

    Kulinárske použitie: najmä bravčové mäsá, zelenina, ryby. Čerstvé semená sú vhodné do ovocných šalátov a dezertov

    Liečivé účely: uvoľňuje plynnatosť, zápar a obklady výborne osviežujú unavené oči.

    • V ponuke marec - december
    Koriander siaty
     
  • Petržlen

    Petroselinum crispum

    Jednoročná rastilna pôvodom z južnej európy známa na celom svete. Ponúkame kučeravú a hladkú odrodu. Na varenie je vhodný hladký s tmavozelenou vňaťou. Kučeravý je vhodný na studenú kuchyňu a do omáčok. Zároveň je základnou zložkou pre zmesy bylín na dochucovanie jedál.

    Liečivé účely: blahodárne pôsobí na močové ústrojenstvo.

    • V ponuke marec - december
    Petržlen siaty
     
  • Koriander

    Coriandrum sativum

    Jednoročná veky známa bylinka pochádzajúca zo strednéhovýchodu známa snáď po celmom svete. Jedna z hlavných bylín Indickej kuchyne a curi.

    Kulinárske použitie: čerstvé šaláty, polievky, ryby, zeleninové a dusené jedlá. Semená súčasťou zaváracích koreninovych zmesí.

    • V ponuke apríl - november
    Koriander siaty
     
  • Palina obyčajná - Estragon

    Artemisia vulgaris

    Trvácna juhueurópska korenina s jemne anýzovou chuťou.

    Kulinárske použitie: základná prísada do omáčok, ryby, bravčové mäso

    Liečivé vlastnosti: Čaj z paliny pomáha proti nespavosti, zápche a hlavne podporuje trávenie.

    • V ponuke je od apríla do novembra
    Palina obyčajná - Estragon
     
  • Ruta voňavá

    Ruta graveolens

    Trvácna rastlina uctievaná od staroveku. Je prenikavej vône a chuti.

    Kulinárske použitie: pri zaváraní a do dezertov

    Liečivé vlastnosti: V homeopatii využívaná proti bolestiam chrbtice, ischiasu, svalovej horúčky. Zlepšuje zrak. Sušená odpudzuje muchy a mravce.

    • V ponuke je celoročne
    Ruta voňavá
     
  • Kôpor

    Anethum graveolens

    Jednoročná mrkvovitá bylina, bohato používaná v kuchyni od staroveku.

    Kulinárske použitie: pri zaváraní, šalátoch, omáčkach, studené polievky a hlavne ryby a uhorky

    Liečivé vlastnosti: pôsobí upokojujúco a podporuje trávenie.

    • V ponuke je od mája do júna
    Kôpor siaty
     
  • Ruža stolistá

    Rosa centifolia

    Univerzálne použiteľná sušená aj čerstvá. Má nádhernú medovú vôňu a chuť. Dozdobujeme s ňou dezerty, hlavné jedlá a čaje. Obsahuje množstvo vitamínu C. Sušená pri správnom skladovaní vydrží aj dva roky. Ako jedna z mála rastlín je vhodná pre každého konzumenta. Používa sa výhradne na dozdobenie jedál a čaje, nevaríme ju.

    • V ponuke čerstvá máj - jún
    • Sušená celoročne
    Ruža stolistá - sušené lupene
     
  • Levanduľa

    Lavandula angustofolia

    Suchomilná stredomorská rastlina s nezameniteľnou vôňou, chuťou a farbou. Používa sa v kozmetike a parfumérii vďaka svojej prenikavej vôni. Na kulinárske účely sa používa striedmo. Vhodná je do diviny, jahňaciny a králičieho mäsa. Čaje pôsobia silne upokojujúco. Vyrábajú sa z nej mydlá a voňavé vnkúšiky, odpudzuje hmyz.

    • V ponuke je celoročne, kvitne v máji - júni
    Levandula - sušené kvety
     
  • Ostatné

    v ponuke

    Nasledujúce bylinky sú rovnako v ponuke podľa ročných období a podmienok. Pre aktuálnu ponuku pozrite prosím ponuku.

    • Dúška materina
    • Kapucínka väčšia
    • Nechtík lekársky
    • Pažítka jemná
    • Senovka grécka
    • Vinná réva
    Levandula lekárska Kapucínka väčšia
     

Kontaktujte nás

  0907_ 825 294  

jana.bencekova_@cerstvebylinky_.sk